środa, 18 listopada 2015

Rozsmakuj się w kawach o najcudowniejszych aromatach Świąt z Nespresso

Przedłuż magiczny czas, darując bliskim chwilę przywodzącą
na myśl słodki smak wypieków i rozgrzewające przyprawy

Jak zawsze pod koniec roku Nespresso zaskakuje świąteczną edycją kaw. Tym razem w naturalnej, ręcznie zbieranej kawie firma „ukryła” najcudowniejsze aromaty Świąt – słodyczy, przypraw i wypieków. Nowa limitowana edycja Variations zachwyca niezwykłymi nutami aromatycznymi: gorzkiej czekolady, pikantnym imbirem, pobudzającą zmysły wanilią, słodkim migdałem oraz kardamonem.
Na serię Variations składają się trzy idealnie zbalansowane kawy bazujące na Livanto - mieszance o optymalnym profilu, idealnie komponującej się z różnymi smakami. Została ona połączona przez specjalistów sensorycznych Nespresso z wybranymi aromatami i tak powstały te wyjątkowe kompozycje kaw.

Limitowana edycja kaw Variations od Nespresso 2015:
Vanilla Amaretti
Subtelny smak migdałów i wanilii, przywodzący na myśl słodkie ciasteczka Amaretti, które podkreśla pełnia smaku kawy Livanto.
Intensywność: 6



Ciocco Ginger
Zaskakujące połączenie wyczuwalnych w mieszance Livanto nut palonych ziaren
z aromatem gorzkiej czekolady, ożywione szczyptą imbiru.
Intensywność: 6



Vanilla Cardamom
Delikatne aromaty wanilii i kardamonu zharmonizowane z nutami palonych ziaren kawy Livanto.
Intensywność: 6

Każda z kaw Variations jest umiarkowanie intensywna, (intensywność 6 na 12-stopniowej skali), a pełnię smaku najlepiej wydobywa serwowana w formie espresso. Ale – dzięki oryginalnym przepisom opracowanym przez Nespresso – świąteczne aromaty ucieszą także amatorów mlecznej pianki.

Kawy Vanilla Amaretti, Ciocco Ginger, Vanilla Cardamom z edycji limitowanej Variations Nespresso są dostępne są w butikach Nespresso (Warszawa, Wrocław, Kraków, Katowice), w sklepie internetowym marki na www.nespresso.com.oraz poprzez telefoniczną infolinię
w cenie 1,89 zł za kapsułkę.
Trafiają do sprzedaży na ograniczony czas sezonu świątecznego. Można kupić je zarówno pojedynczo, jak i w dedykowanych zestawach (3 i 5 opakowań), co ułatwia obdarowanie przyjemnością bliskiej osoby. Nowe mieszanki uzupełniają serię Variations, znajdującą się
w stałej w Nespresso:
Vanilio, Ciocattino oraz Caramelito.


Przepisy kawowe



Ciocco Ginger po wiedeńsku

Orzeźwiający, charakterystyczny aromat imbiru wraz z kuszącym smakiem czekolady dopełniony puszystą mleczną pianką.

SKŁADNIKI:
- 2 kapsułki kawy  Ciocco Ginger z edycji Variations
- 1 łyżeczka syropu pomarańczowego
- sos czekoladowy
- 50 ml syropu imbirowego
- 1 dorodna pomarańcza
- 1 filiżanka lungo
- 1 syfon do bitej śmietany

PRZYGOTOWANIE:
Do filiżanki włóż 1 łyżeczkę gorzkiego syropu pomarańczowego. Dodaj do niego łyżeczkę sosu czekoladowego. Przygotuj 2 kawy Ciocco Ginger z limitowanej edycji Variations
w formie espresso (2 x 40 ml). W syfonie z 0,5l śmietany i 50 ml syropu imbirowego przygotuj bitą śmietanę, a następnie nałóż ją na wierzch filiżanki. Deser przyozdób, posypując skórką otartą z pomarańczy i płatkami czekolady.



Tropikalna Ciocco Ginger

Smak tej kawy przywoła wspomnienie egzotycznych podróży. Niezwykle kusząca.

SKŁADNIKI:
- 1 kapsułka kawy Ciocco Ginger z edycji Variations
- 1 plasterek cytryny
- 10 ml syropu wiśniowego
- 150 ml piwa imbirowego

- pokruszony lód

- 1 szklanka do latte
- 1 spieniacz do mleka, np. Aeroccino

PRZYGOTOWANIE:
Plasterek cytryny pokrój na ćwiartki i włóż do szklanki. Dodaj 10 ml syropu wiśniowego
i pokruszony lód. Wszystko razem skrusz. Wlej 150 ml piwa imbirowego. Równocześnie przygotuj kawę Ciocco Ginger z edycji limitowanej Variations w postaci espresso (40 ml), dodaj je do osobnego pojemnika i spień je razem z 3 kostkami lodu. Uzyskaną mieszankę dolej do piwa imbirowego. Całość udekoruj plasterkiem cytryny.





Lemoniada Vanilla Cardamom

Zaskocz gości kawową lemoniadą Vanilla Cardamom z nutą egzotyki.
SKŁADNIKI:
- 1 kapsułka kawy Vanilla Cardamom z edycji Variations
- 6 nasion kardamonu
- 15 ml świeżego soku z cytryny
- 20 ml płynnego cukru trzcinowego
- pokruszony lód
- 150 ml wody gazowanej
- 1 szklanka do latte
- 1 shaker

PRZYGOTOWANIE:
Rozgnieć kilka świeżych nasion kardamonu i wsyp je do szklanki razem z 15 ml soku
z cytryny oraz 20 ml płynnego cukru trzcinowego. Dodaj pokruszony lód i 150 ml wody gazowanej. Przygotuj kawę Vanilla Cardamom w postaci espresso (40 ml) i wlej je
do shakera razem z kilkoma kostkami lodu. Wstrząśnij, a następnie wszystko przelej
do szklanki.



Vanilla Cardamom Latte

Nie ma nic przyjemniejszego od delikatnej, puszystej mlecznej pianki.

SKŁADNIKI:
- 2 kapsułki kawy Vanilla Cardamom z edycji Variations
- 20 ml syropu waniliowego
- mleko

- 1 szklanka do latte
- spieniacz do mleka, np. Aeroccino
PRZYGOTOWANIE:
Do szklanki do latte wlej 20 ml syropu waniliowego. Przygotuj kawę Vanilla Cardamom z limitowanej edycji Variations w postaci espresso (40 ml) i wlej do naczynia. Spień trochę mleka, dodaj je do szklanki wraz z drugim espresso Vanilla Cardamom.








Mrożona Vanilla Amaretti

Pozwól się zaskoczyć smakiem ciasteczek Amaretti ze łodkimi nutami laski wanilii.

SKŁADNIKI:
- 1 kapsułka kawy Vanilla Amaretti z edycji Variations
- ćwiartka limonki
- 20 ml syropu migdałowego
- kostki lodu
- 1 filiżanka lungo
- 1 shaker

PRZYGOTOWANIE:
W shakerze umieść ćwiartkę wyciśniętej limonki, 20 ml syropu migdałowego i jedną kawę Vanilla Amaretti z edycji limitowanej Variations przygotowaną w formie espresso (40 ml) oraz 3 kostki lodu. Dobrze wstrząśnij. Zawartość shakera (bez limonki) wlej do filiżanki i dodaj 4 kostki lodu.



Słodka Vanilla Amaretti Latte

Ciesz się wyjątkowo delikatnym aromatem słodkich, migdałowych ciasteczek Amaretti wzbogaconych odrobiną mleka.

SKŁADNIKI:
- 2 kapsułki kawy Vanilla Amaretti z edycji Variations
- 10 ml miodu
- mleko

- mleko migdałowe
- płatki migdałowe

- 1 szklanka do latte
- spieniacz do mleka


PRZYGOTOWANIE:
Do szklanki do latte wlej 10 ml miodu. Spień trochę mleka wraz z mlekiem migdałowym. Przelej je do szklanki z miodem. Przygotuj dwie kawy Vanilla Amaretti z edycji limitowanej Variations w postaci espresso (40 ml) i wlej je do naczynia. Całość udekoruj płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Ukaże się po moderacji ;)