czwartek, 27 lutego 2014

Donut, Un Beignet, Doughnut, Farsangi fánk i Krepel czyli o pączkach



Moja rada dla wszystkich na dzisiaj: 




Czy wiecie skąd się wzięły pączki?

Podobno wymyślili je starożytni Rzymianie jako przysmak serwowany podczas ostatnich dni karnawału. Od stuleci są one też znane na Bliskim Wschodzie.
W Polsce pączki pojawiły się około XIX wieku. Początkowo były to twarde kulki z ciasta, nadziewane słoniną, smażone na smalcu. Dzisiaj idealny pączek ma złoto-brązowy odcień, który uzyskuje się smażąc go głębokim tłuszczu. Oryginalnie powinien być nadziewany marmoladą, jednak cukiernicy dają nam do wyboru również inne wypełnienia takie jak: konfitura różana, owoce, adwokat, budyń czy nawet ser.
Pączki są popularne również w innych krajach i nie mówię tu tylko o amerykańskich donatach. W Zachodniej Europie przysmak ten smaży się tylko kilka sekund, dzięki czemu nie jest on tak tłusty. Na Węgrzech jada się farsangi fánk, czyli pączka bez nadzienia do którego konfiturę serwuje się osobno na talerzu. Pączki podobne do naszych można za to spotkać w Izraelu, gdzie przywieźli je polscy Żydzi.

Z okazji tłustego czwartku mamy dla was przepis na faworki wykradziony od A. Blikle:



Składniki:
500 g mąki
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki spirytusu
50 g masła
700 g smalcu do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i rozpuszczone masło. Całość wymieszać, a następnie zagnieść ciasto i „wybić wałkiem” - czyli napowietrzyć. Wyrobione ciasto włożyć na godzinę do lodówki, a następnie odrywać po kawałku i rozwałkowywać na cienkie placki. Pokroić na paski o szerokości 3-4 cm i długości ok. 10 cm. Im ciasto będzie cieńsze, tym faworki smaczniejsze. Na środku każdego prostokąta trzeba zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta formując faworek. Ułożyć na stolnicy. Faworki należy smażyć z obu stron (po ok. 2 minuty na stronę) w mocno rozgrzanym tłuszczu (ok. 180°C) na jasnozłoty kolor. Usmażone delikatnie wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Faworki układać na talerzu warstwami, posypując cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Ukaże się po moderacji ;)